Sådan kan du beskytte dig selv mod forkølelsessår

Sådan kan du beskytte dig selv mod forkølelsessår

Forkølelsessår, også kendt som herpes, er en af de mest normale og samtidig irriterende sygdomme at få. Virussen HSV-1 finder vej ind i vores systemer ligegyldigt om vi er unge eller gamle, og bliver i vores kroppe på livstid. Er du derfor først blevet smittet, er det bare et spørgsmål om hvornår næste udbrud kommer.

Det sviger, det klør og det er ikke pænt at se på. Så at du gerne vil undgå udbrud og smitte så vidt som det er muligt, er nok ikke nogen overraskelse. I nedenstående artikel kan du lære om hvordan du bedst beskytter dig selv mod forkølelsessår. Ønsker du i stedet af lære om HSV-2 eller vil du gerne have be – eller afkræftet nogle myter omkring herpes, så kan du finde en masse god viden om forkølelsessår her.

Styrk dit forsvar

HSV-1 er en virus der finder vej ind i din krop, når dit immunforsvar er svækket. Det kan være i tilfælde hvor du lider under en anden sygdom som fx forkølelse, men det kan også blot være i en periode hvor du ikke har indtaget nok vitaminer eller du er psykisk svækket på baggrund af fx stress.

Ønsker du derfor at undgå smitte, er det vigtigt at du holder dit immunforsvar ved lige og sørge for at opretholde en velbalanceret og vitaminrig kost. Selv hvis du allerede er blevet smittet, kan du mindske risikoen for udbrud ved at styrke dit immunforsvar.

Begynder du altså at blive rød eller mærke kløen, kan det være du skal give dig selv lov til at tage en mental pause for at forebygge stress, og ellers holde øje med at du får spist og sovet nok.

Som med de fleste andre sygdomme kan en stor del af helbredelses eller forbyggelsesprocessen behjælpes ved blot at sørge for at din krop og dit mentale helbred, har det godt og er så stærkt som det kan være.

Du kan aldrig være for forsigtig

Selvom HSV-1 ikke er en bakterie som mange ellers tror, og der umiddelbart ikke er den store fare ved at dele vandflaske el.lign. med en person allerede smittet, så kan man aldrig være for forsigtig. Sørg for at vaske dine hænder efter hver gang du har rørt ved såret, og for at være på den sikre side, så hold din vandflaske etc. for dig selv. Siden herpes bliver overført via kys og berøring, så små du i perioden med dit forkølelsessår og holde lidt igen med kærligheden.